Střípky z historie

Hotel Alexandria má bohatou a inspirativní historii, ke které se hrdě hlásíme.

Snažíme se na ni navazovat a rozvíjet ji. Před více než 75 lety patřil hotel ke klenotům lázeňských hotelů v republice. Pevně věříme, že mezi hotelovou špičku ještě dlouho patřit bude. Přečtěte si pár historických zajímavostí a učiňte váš prožitek z pobytu v našem hotelu ještě intenzivnějším.

  • Proč se hotel jmenuje „Alexandria"? Získal svůj název podle stejnojmenného egyptského města nebo po dobyvateli Alexandru Velikém? Ani jedna z možností není správná. Hotel nese jméno architekta Alexandra Lozovského, který ho spolu s Rudolfem Hrabětem navrhl.
  • Svatební dary bývají různé. Od talířů a skleniček až po dárkové poukazy do hotelu Alexandria. Víte, jaký svatební dar dostala manželka Alexandra Lozovského? Byl to právě hotel Alexandria.
  • Své první hosty hotel přivítal v roce 1939. Tehdejší tisk považoval stavbu hotelu za „poslední architektonický počin, který Luhačovice povznesl na lázně světového formátu a středisko moderní společnosti."
  • Stín druhé světové války dolehl i na Alexandrii. Po sezóně v roce 1942 byl zabaven pro vojenské účely. 30. dubna 1945 byla existence hotelu ohrožena. Vincenc Jančařík, tehdejší hotelový vrchní, vzpomíná, jak německá armáda namontovala na nosné sloupy dynamitové nálože. Nakonec však (nejspíš díky objevu zásob dobrého vína ve sklepení) od demolice upustila...
  • Po roce 1948 se stal hotel díky prvotřídní obsluze a špičkové kuchyni oblíbeným místem funkcionářů minulého režimu včetně ministrů, prezidentů i zahraničních vládních delegací.
  • V roce 2010 se Alexandria dočkala zlomové rekonstrukce. Ta jí navrátila původní prvorepublikový lesk a obohatila ji o novou moderní budovu s největším luhačovickým wellness centrem.
  • V posledních letech byl žhavým tématem protikuřácký zákon. Hotel Alexandria i v této oblasti předběhl svou dobu. Zákaz kouření platí v celém hotelu již od poloviny minulého století.
  • Z dosavadních devíti ročníků soutěže Czech Hotel Awards o nejoblíbenější hotel ve Zlínském kraji zvítězil hotel Alexandria hned osmkrát.