Tipy na výlety z Luhačovic

Rádi poznáváte nová místa?

Luhačovice leží v malebném údolí chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Jsou ideálním startovním bodem k poznávání jihovýchodní Moravy. Nechejte se zlákat pozoruhodnými památkami, přírodními krásami, folklórem, vínem, ochutnejte proslulé ovocné destiláty, speciality místní kuchyně a zažijte tradiční moravskou pohostinnost.

Zlín – Baťovo město

Zlín je krajským městem. Odkaz a stopy Tomáše Bati zde najdete na každém kroku, ať už jde o funkcionalistickou architekturu nebo tradiční cihlové domky. Baťův mrakodrap nabízí pohled na město z výšky. Za návštěvu stojí i Muzeum Jihovýchodní Moravy věnované převážně historii obuvnictví.

Zoo Zlín – pohlaďte si rejnoka

Několik kilometrů od Zlína se nachází jedna z nejkrásnějších zoologických zahrad v České republice. Expozice jsou uspořádané podle kontinentů a zvířata od návštěvníků oddělují jen minimální bariéry. Zlínská zátoka rejnoků je evropským unikátem. Můžete si v ní rejnoky nejen nakrmit, ale i pohladit.

Vizovice – výlet za pálenkou i čokoládou

Vizovice mají bohatou historii a řadu krásných památek. Sídlí zde světoznámá likérka R. Jelínek, která vyrábí poctivé ovocné pálenky již od roku 1894. V likérce si lze předem domluvit exkurzi a vidět výrobu tradiční pálenky naživo. Milovníci sladkých dobrot by neměli minout zdejší vyhlášenou čokoládovnu. Toužíte-li spíše po kultuře a historii, vydejte se na prohlídku vizovického zámku a přilehlé zámecké zahrady.

Bílé Karpaty jsou stvořené pro turistiku

Máte-li rádi nádhernou přírodu, zavítejte za krásami chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Poblíž největšího vrcholu Velké Javořiny (970 m) se nachází prales s porosty javoru, buku a jasanu. Oblast Bílých Karpat je protkána tajemnými lokalitami místních historických léčitelek, tzv. Žítkovských bohyní.
Kosení orchidejových luk
V panenské přírodě Bílých Karpat se každý rok počátkem června pořádá folklórně-kulturní akce. Při ní vyrážejí brzy ráno dobrovolníci s hráběmi kosit orchideje na místní louky. Pokud si naplánujete pobyt v Luhačovicích právě na tuto dobu, tento tradiční zvyk by vám rozhodně neměl uniknout.

Jízda králů

Nedaleký Vlčnov proslul slováckou Jízdou králů. Historická podívaná se koná vždy ke konci května a je zapsána na seznamu světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO.
Do Buchlovic na hrad i zámek
Zhruba 40 kilometrů od Luhačovic se nachází okouzlující barokní zámek Buchlovice s rozsáhlým parkem. Patří k nejvýznamnějším šlechtickým sídlům u nás. Vedle obce byl na kopci postaven majestátní hrad Buchlov, který se řadí k jedněm z nejstarších hradů na Moravě. V okolí Buchlovic najdete řadu vyhlášených moravských vinic.

Velehrad – nejznámější poutní místo

Velehrad s bazilikou Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje je nejvýznamnějším poutním místem na Moravě. Zároveň je nejznámějším poutním místem v celé naší zemi. Bazilika byla zařazena mezi národní kulturní památky. Každoročně se na Velehradě koná pouť, které se účastní desetitisíce poutníků.

Hanácké Athény

Kroměříži se pro unikátní soubor architektonických památek a půvabných zahrad přezdívá „hanácké Athény". Kroměřížské zahrady a Arcibiskupský zámek jsou zapsány do seznamu chráněných památek UNESCO. Za návštěvu stojí také Biskupská mincovna, která obsahuje největší sbírku mincí ve střední Evropě.

Baťův kanál - z lodi nebo ze sedla

Baťův kanál spojuje Kroměříž se slováckým Hodonínem. Výlet lodí po kanálu je nezapomenutelným zážitkem. Kanál po stranách lemuje 80 km cyklostezek, které poslouží všem nadšeným cyklistům. V Hotelu Alexandria vám rádi zařídíme zapůjčení kol.

Skanzen plný folkloru

Turisticky oblíbenou atrakcí Rožnova je největší, nejnavštěvovanější a druhý nejstarší skanzen ve střední Evropě – Valašské muzeum v přírodě. Ve čtyřech areálech navštívíte 100 různých památkových objektů. Skanzen zpřístupňuje skutečnou lidovou kulturu, moravský folklor a tradiční řemesla.

Pokud nechcete cestovat na vlastní pěst, nechte si doporučit a naplánovat výlet cestovní agenturou Luhanka. Z široké nabídky rozmanitých zážitků si určitě vyberete.

Kontakt: